24-11-08

de mythe van Aristophanes

Het zoeken naar je soulmate, je wederhelft, dit houdt elke mens bezig. Maar waarom eigenlijk? De filosoof Aristophanes heeft dit met een mooie mythe proberen te verklaren. Het gaat als volgt:

In het begin der tijden bestonden er op aarde wezens met 4 benen, 4 armen en 2 hoofden. Deze wezens waren in al hun glorie zo machtig, dat Zeus jaloers en bang werd. Deze wezens mochten niet de macht van de goden overnemen. Daarom splitsten Zeus deze wezens in twee. Zo ontstonden er wezens met 2 benen, 2 armen en 1 hoofd. Deze halve wezens waren verdrietig en voelden zich eenzaam, ze verlangden naar hun wederhelft om terug één te worden. Zo gingen ze op zoek naar hun wederhelft en dat doen we nog steeds. We willen ons weer één voelen met iemand.

Het verhaal gaat eigenlijk nog verder. Wanneer de wezens elkaar terugvonden, omhelsden ze elkaar. Maar dit was niet bevredigend. Zeus kreeg medelijden met de wezens en gaf hun een geslachtsorgaan. Zodat ze meer dan alleen elkaar omhelzen konden doen. Vandaar dat seks in een relatie belangrijk is, want zo lijkt het of we terug in elkaar versmelten.

13:13 Gepost door de wijze vrouwen in Liefde | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

hey, dit is zo geweldig.
ik heb hier zo veel aan gehad bij mijn presentatie
omg.
zo onder de indruk

groetjes ann-marieeeey

Gepost door: Annemarie | 20-01-12

ga mijn comment niet verwijderen
jezus

Gepost door: jezus | 20-01-12

je kwetst mij hier zo erg mee
ik vind dit echt niet kunnen
mijn man is geweldig
en ik ga naar de rechter en die annemarie is zon mongolenwijf die nergens wat van af weet!!!

ZO.

zonder vriendelijke groet je hoort nog van mij

Gepost door: je hoort nog van me | 20-01-12

Kijk naar Hedwig and the angry inch en Follow My Voice: With the Music of Hedwig. Trouwens volgens Aristophanes waren er drie sexes : man-man, vrouw-vrouw en man-vrouw (voor dat ze gespleten werden) en daarom (omdat er volgens deze mythe dus meer man-man en vrouw-vrouw mensen waren) is dus eigenlijk verliefd worden op het eigen geslacht logischer dan op iemand van het andere geslacht.

Gepost door: Erik | 31-03-12

De commentaren zijn gesloten.